T: +31 (0)630 813 759 info@rodebv.com

Over ons

Rodé BV.
Teelt en verkoop van
exotische paddenstoelen

De geboorte van een passie voor paddenstoelen

Ruim 25 jaar geleden, in 1991, besloot mijn schoonvader, Derk van de Westeringh, te stoppen met de productie van gangbare witte champignons en waagde hij zich aan een verdiepingstraject in andere soorten paddenstoelen. Als één van de eersten in Nederland deed hij langzaam maar zeker steeds meer kennis op over exoten. Als pionier startte hij op ambachtelijke wijze met de teelt van Shiitake. Na veel testen, oefenen en ploeteren kwamen de eerste paddenstoelen uit de kwekerij en is mijn schoonmoeder zelf de boer op gegaan om ze bakje per bakje aan de man te brengen.

Na enkele jaren begon de markt te wennen aan deze paddenstoel en kwam er bovendien vraag naar andere soorten als, onder andere, Nameco, Eryngii, Oesterzwam, Witte en Grijze Beukenzwam. Als antwoord op de toenemende marktvraag heeft mijn schoonvader in 1998 besloten om één van de eerste exotenkwekerijen van Nederland te bouwen. Deze kwekerij bestond uit slechts 3 cellen met daarin wat provisorische klimaatbeheersing, maar voor die tijd was dit al een flinke modernisering.

De voortzetting van een passie voor paddenstoelen

In 2007 brak een moment voor vernieuwing aan in de markt en ben ik in de kwekerij gaan meedraaien. Ik zag met een verjongende blik dat de markt klaar was voor enige professionalisering, en die voer ik tot op de dag van vandaag door.
Als eerste stap heb ik nieuwe marktkanalen aangeboord zoals, onder andere, de veiling ZON in Venlo. Ook ben ik rechtstreeks aan de retail gaan leveren. Daarnaast ben ik gesprekken aangegaan met telers van witte champignons en heb ik mijn producten aangeboden zodat AGF-specialisten en marktkooplui voortaan rechtstreeks bij de teler, en dus bij één enkel adres, het totaalpakket konden vinden.

Toen deze actie haar vruchten begon te werpen bleek de oorspronkelijke kwekerij te klein voor de huidige vraag en heb ik in 2012 besloten om, samen met een collega, een nieuwe exotenkwekerij te bouwen. Deze kwekerij is 1380 m2 groot en staat volledig klaar voor de toekomst. In totaal beschikt Rodé B.V. nu over 8 volledig geklimatiseerde ruimtes waarin we op aanvraag van de klant elke soort exotische paddenstoel kunnen telen. Dankzij een langdurige samenwerking van ruim 17 jaar met de grondstoffenleverancier kunnen we erg flexibel handelen en direct inspelen op de vraag van de klant.

Stuur ons een bericht

Voor akkoord